Influenseri na društvenim mrežama i njihov uticaj na formiranje stavova kod učenika

Današnji osnovci ne poznaju svijet u kojem nije postojao internet. Istraživanja pokazuju da od 12. godine djeca ,,žive” na društvenim mrežama, a od svoje 12. do 18. godine u prosjeku ispred ekrana provode oko 8h dnevno. Baš zato današnje tinejdžere zovu SCREENAGER-ima.

Medijski sadržaji kojima su svakodnevno izloženi imaju moć da utiču na kreiranje njihovog mišljenja i formiranje njihovih stavova. Dijete današnjice ima veću autonomiju u istraživanju i otkrivanju informacija. Samim tim, roditelji i nastavnici imaju slabiji uticaj na kreiranje vrijednosti kod djece. Odrasli nijesu čuli za polovinu ljudi o kojima djeca govore bez prekida.

To je i period kada influenseri postaju zanimljiviji djeci, pa je važno ukazati im na pozitivan, ali i  često negativan uticaj sadržaja koje influenseri objavljuju.

Da bi im u tome pomogli, dana 5. marta 2024. godine u odjeljenju VIII-2, njihova nekadašnja učiteljica Danica Kujović održala je čas Medijske pismenosti na temu Influenseri na društvenim mrežama i njihov uticaj na formiranje stavova kod učenika.

Bilo je neprocjenjivo zadovoljstvo održati čas bivšim đacima i čuti njihovo razmišljanje na datu temu.