Posjeta članova Učeničkog parlamenta Skupštini Crne Gore

Dana 14.02.2024. predstavnici Učeničkog parlamenta posjetili su Skupštinu Crne Gore u organizaciji Demokratske radionice „Barbara Pramer“, gdje su učenici imali priliku i čast da razgovaraju sa gospodinom Bernadom Burvicom, projekt menadžerom za demokratizaciju pri Misiji OEBS-a u Crnoj Gori. Učenici su bili podijeljeni u tri grupe sa tri različite teme i to: izbori, demokratija i Skupština, gdje su stekli interesovanje za demokratiju i političke procese, upoznali se sa radom poslanika i parlamenta, izbornim procesom i uopšteno funkcionisanjem demokratije. Svoja saznanja, intervju sa gospodinom Burvicom i umjetničke kreacije su sumirali u novinama čiji je izdavač Skupština Crne Gore i Demokratske radionice „Barbara Pramer“. Na kraju radionice predstavnici Učeničkog parlamenta su zaključili sljedeće:

„Veoma je važno da iskažemo šta je za nas bitno.

„Važna je otvorena komunikacija, jer svi danas imamo telefone i primamo informacije, ali ne komuniciramo.“

„Izbori su glas naroda i putem njih se biraju predstavnici.“

„Skupština je od velike važnosti za državu.“

„Idealno bi bilo kada bi poslanici donosili odluke koje su u najboljem interesu građana“

Takođe učenicima se obratio i profesor dr Nenad Vujadinović, komunikolog i stručnjak za medijsku pismenost koji je naglasio da se svijet stalno i ubrzano mijenja, i da se mora obratiti pažnja na kvalitet i količinu informacija koje se plasiraju, kako ne bi došlo do izmjene percepcije svijeta, kao i da je potrebna dobra informisanost prije donošenja bilo kojih odluka.

Nakon štampanja novina, u okviru radionice djeca su imala priliku da posjete prostorije Skupštine Crne Gore: crveni salon, plenarnu salu i plavi salon.

Tokom četvorosatnog rada, djeca su sve vrijeme bila u društvu predavača kao i nastavnika koji su pratili rad djece.

Važno je naglasiti da su učenici u toku radionice pokazali posvećenost, marljivost, slikarsko umijeće, dobre komunikacijske sposobnosti, kao i odlično poznavanje engleskog jezika u toku jednočasovnog intervjua sa počasnim gostom, gospodinom Bernadom Burvicom.