Obuka o globalnom obrazovanju i medijima

Pedagogica Andrijana Radinović prisustvuje sa još 29 učesnika u online kursu o globalnom obrazovanju i medijima koji se održava u terminu od 6. marta do 2. aprila 2023. godine. Ovaj kurs organizuje Centar Sjever-Jug Savjeta Evrope. Kurs obuke ima za cilj da učesnicima pruži nove vještine i kompetencije o globalnom obrazovanju, medijskoj pismenosti i digitalnom obrazovanju građana.

Cilj je da praktičari u obrazovanju u formalnom i neformalnom sektoru, medijske profesionalce i državne i nedržavne aktere da:

– razmišljaju o globalnom obrazovanju, njegovom konceptu, principima i metodologiji;

– istražuju koncept medijske pismenosti, njenu vezu sa globalnim obrazovanjem i njen uticaj na društvo;

-razvijaju specifične kompetencije fokusirane na medijsku pismenost i globalno obrazovanje za praktičare;

– promovišu umrežavanje među učesnicima uključenim u globalne akcije podizanja svesti ili obrazovne akcije.

Konceptualni i metodološki okvir kursa zasnovan je na Globalnim smjernicama za obrazovanje, koje je sistematizovao Centar Sjever-Jug. Kroz pristup neformalnog učenja, saradničke i interaktivne aktivnosti i vežbe omogućavaju učesnicima da doprinesu sopstvenom procesu

učenja. Glavni sadržaj kursa se oslanja na Medijsku pismenost za globalno obrazovanje – Priručnik za multiplikatore mladih.

Kurs obuke je u potpunosti onlajn, hostovan na platformi za e-učenje HELP CoE. Dva trenera će pratiti učesnike tokom 4-nedeljne aktivnosti. Očekivano radno opterećenje je ukupno oko 25 sati. Program aktivnosti je struktuiran u 4 modula (jedan modul sedmično). Kurs obuke će biti uglavnom asinhroni: to znači da će svaki učesnik učiti po svom rasporedu i tempu, završavajući aktivnosti i vežbe. Na kraju obuke polaznici će dobiti sertifikat o učešću.

Ova aktivnost je otvorena za građane 46 država članica Savjeta Evrope, kao i: Alžira, Kabo Verdea, Maroka i Tunisa (države članice centra sever-jug). Međutim, kvota je dostupna građanima iz drugih zemalja.