,,Obrazovanje za očuvanje” – Dan mladih programera

Kako sebe vidite 2030. godine?

Šta zamišljate da ćete raditi?

Koliko ćete tada godina imati?

Ovo su samo neka od pitanja na koja su djeca iz naše škole, kao i naši gosti iz OŠ ,,Dragiša Ivanović”, OŠ ,,Milorad Musa Burzan” i OŠ ,,Vlado Milić” davali odgovore.

Odgovor jednog od dječaka na pitanje šta će željeti da radi te 2030. godine je bio – ,,Da dišem”.

Na prvi pogled ovaj odgovor je djelovao možda isuviše jednostavan, ali upravo u njemu je bio ključ našeg današnjeg okupljanja.

Nedjelja globalnog obrazovanja (Global Education Week- GEW) u okviru koje se sprovode različite aktivnosti obilježena je 19. novembra u M:tel-ovoj digitalnoj fabrici.

Članovi Kluba programera JU OŠ ,,Štampar Makarije” iz Podgorice, sa svojim mentorkama, realizovali su edukativne radionice pod sloganom ,,Obrazovanje za očuvanje”.

Iako su radionice prvobitno planirane kao dvočasovna aktivnost, one su trajale znatno duže, jer su dobra atmosfera i odličan timski rad uticali na to da u radu zaboravimo na vrijeme.

Članovi Kluba programera su kroz prenošenje svojih znanja o značaju ciljeva održivog razvoja istakli i važnost vršnjačke edukacije.

Radionica je obuhvatala četiri teme:

– Požari u parkovima;

– Eksploatacija šuma;

– Zagađenost vazduha u gradovima;

– Naša bašta prozvodi više, a mi radimo manje.

Sve teme su bile propraćene prezentacijom izrađenih prototipova/maketa, tj. ponuđenim rješenjem za određeni problem izrađen od strane članova Kluba programera i robotike, a zajedno sa svojim vršnjacima došli su do novih ideja i rješenja koja bi mogli primijeniti u daljem razvoju već postojećih projekata, kao i kreiranja novih.

Nadamo se da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti, jer o značaju ciljeva održivog razvoja koji su na snazi do 2030. godine treba mnogo više govoriti i naravno, truditi se da ih u većoj mjeri implementiramo.

Opširnije: ,,Obrazovanje za očuvanje” – Dan mladih programera