Projekat „Džudo za djecu“

Dzudo Stampar Makarije 02

Ministarstvo prosvjete zajedno s Ministarstvom sporta radi na razvoju sporta u školama u cilju zdravog razvoja i pravilnog usmjeravanja djece. Projekat Ministarstvo prosvjete realizuje zajedno sa Međunarodnim džudo savezom i Džudo savezom Crne Gore.

Ministar prosvjete dr Damir Šehović vjeruje da će ovaj projekat doprinijeti ukupnom razvoju djece u Crnoj Gori.
– Zajedno sa Ministarstvom sporta insistiramo na značaju školskog sporta zato što smo potpuno ubijeđeni da nema boljeg načina da kod djeteta stvorite zdrave navike, da nema kvalitetnijeg načina da dijete gradi zdrav i stabilan karakter zasnovan na fer-peju, zato što smo potpuno ubijeđeni da se na najbolji način kroz sport dijete može naučiti da se dostojanstveno nosi sa pobjedom, ali i da sa ponosom prihvati poraz svjesno da je poraz samo preduslov za nove pobjede – rekao je Šehović.
Međunarodni džudo savez, podsjetio je, donirao je ukupnu opremu za sedam crnogorskih škola u sedam gradova – Podgorici, Baru, Nikšiću, Kotoru, Pljevljima, Plavu i Petnjici.
– Zahvaljujući njima uspjeli smo i da obezbijedimo donacije pomoću kojih će se tokom 2018. u jednogodišnjem trajanju obučavati nastavnici fizičkog vaspitanja kako bi oni bili u prilici da ovladaju potrebnim vještinama koje će im dobrodoći da ih kasnije prenose generacijama koje dolaze – kazao je Šehović.
Pozvao je djecu da stiču zdrave navike, da grade sopstveni karakter koji je zasnovan na fer-pleju, da nauče da se nose i sa pobjedom i sa porazima i da se bave sportom, ,,da se bave džudoom jer kako to nedavno reče naš proslavljeni šampion: ,,Džudo je sport u kojem slabi postaju jaki, a jaki postaju dostojanstveni.”

dzudo za djecu

Predstavnik Međunarodnog džudo saveza Teodor Pop istakao je da je projekat ,,Džudo u školi” ključan u razvoju fizičkih i mentalnih sposobnosti kod djece a isto tako pomoći će u izgradnji boljeg društva.
– Pomoći će i u promovisanju zajedničkog načela koje se zasniva na moralnim vrijednostima, a to su pristojnost, hrabrost, prijateljstvo, poštenje, čast, skromnost, poštovanje i samokontrola. Uvjereni smo da će ovaj projekat imati pozitivan uticaj na ljude u Crnoj Gori – rekao je Pop.

dzudo za djecu1

Predsjednik Džudo saveza Crne Gore Dragomir Bečanović istakao je da sport i obrazovanje nisu dva razdvojena područja.
– Naprotiv, jedno drugo prožimaju. Ovaj projekat je učvrstio i unaprijedio svoje mjesto u svjetskoj porodici sporta, a Crna Gora i njena mladost dobili su kvalitetnu osnovu za napredak i razvoj – rekao je Bečanović.
Dzudo Stampar Makarije Becanovic

Direktorica škole Milica Stanković zahvalila je na vrijednoj donaciji i izrazila zadovoljstvo što su prepoznali značaj razvoja sporta.
– Mladim generacijama moramo ponuditi mnogo više jer oni mnogo brže rastu nego što mi možemo da uradimo za njih – kazala je Stanković.
Pop je uručio zahvalnice ministru prosvjete dr Damiru Šehoviću, direktoru Direktorata za sport u Ministarstvu sporta Milošu Laleviću, zamjeniku gradonačelnika Podgorice Borisu Mugoši i predsjedniku Džudo saveza Crne Gore Dragomiru Bečanoviću.

Dzudo Stampar Makarije 10
U okviru svečanosti posjetioci su oduševljeno posmatrali i aplauzom ispratili prezentacije džudo tehnika članova podgoričkog Džudo kluba ,,Kipa” i nikšićkog Džudo kluba ,,Onogošt”. Školski hor i orkestar priredio je splet tradicionalnih pjesama ,,Još ne sviće rujna zora”, ,,Oj vesela veselice”, ,,Zapjevala sojka ptica”, ,,Milica jedna u majke” i ,,Šetajući pored Ljubovića”.

{AG rootFolder=”/images/sampledata” thumbWidth=”180” thumbHeight=”110” newImageTag=”0” newImageTag_days=”7” paginUse=”1” paginImagesPerGallery=”12” albumUse=”1” backgroundColor=”#ffffff” foregroundColor=”#808080” highliteColor=”#fea804” frame_width=”500” frame_height=”350” showSignature=”1” plainTextCaptions=”1” ignoreError=”1” ignoreAllError=”0” thumbAutoSize=”none” template=”classic” popupEngine=”pirobox” arrange=”priority”}/2018/dzudo{/AG}

Teks i slike preuzete sa sajta magazin.me.