O projektu Škole za 21. vijek

Od marta 2019. godine naša škola je ušla u projekat Škole za 21. vijek. Program ima za cilj usvajanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i programiranja kod učenika od 10 do 15 godina.

Da bi bili konkurentni na globalnom tržištu rada, za uspjeh su ključne vještine kao što su rješavanje problema, kritičko razmišljanje, digitalna pismenost i kreativnost. Program „Škole za 21. vijek“ podržava razvoj mladih ljudi na ovim poljima kako bi mogli graditi bolju budućnost. 

Škole za 21. vijek nudi konstantno mentorstvo i dragocjene resurse za jačanje sposobnosti direktora škola, nastavnika i kreatora politika. Sve osnovne škole (učenici uzrasta od 10 do 15 godina) će dobiti micro:bit uređaje (džepne računare) koji će mladim ljudima pomoći da nauče nove digitalne vještine i vještine programiranja na zabavan i interaktivan način. 

Vještine koje će se primarno razvijati kod učenika uzrasta od 10 do 15 godina: 

Kritičko razmišljanje i rješavanje problema: samostalno razmišljanje koje dovodi do novih i inovativnih ideja i rješava probleme. Učenici će steći sposobnost da kritički sagledavaju iskustva i procese učenja, te da donose efektivne odluke. 

Vještine programiranja: nastavnici i djeca će se upoznati sa programiranjem  kroz kodiranje zasnovano na blokovima koristeći micro:bit uređaje. Ovi uređaji imaju svrhu da inspirišu mlade ljude da budu kreativni u korištenju digitanih tehnologija i da razviju ključne vještine u nauci, tehnologiji i inženjerstvu. Djeca će također imati priliku da nauče HTML, CSS i Python kroz kreiranje igrica, animacija i web stranica u vannastavnim koding-klubovima.

 

*tekst preuzet sa https://www.britishcouncil.me/programi/obrazovanje/skole-za-21-vijek