^Vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Sigurna budućnost u online svijetu

a

Kodeks oblačenja

Partneri

CaptureNikola Petrović Njegoš je državnik, političar,vojskovođa, tribun, diplomata, prosvjetitelj, pjesnik, dramski pisac i iznad svega gospodar Crne Gore.

Rođen je na Njegušima 1841. godine, a umro na današnji dan 1921. godine. Za vrijeme njegove vladavine Berlinskim sporazumom Crna Gora je 13. jula 1878. godine dobila međunarodno priznanje i teritorijalno proširenje. On je reformisao državnu upravu, ustanovio Ministarski savjet, osavremenio vojsku, Opštim imovinskim zakonom udario temelje pravnom sistemu i otvorio vrata stranim investicijama.

On je unaprijedio školski sistem, između ostalog i Zakonom o obaveznom školovanju 1879. god. Njegov prosvjetiteljski rad se ogledao i kroz književni opus koji je ostavio.

Kralj književnik, u isti mah lirski, epski, dramski pjesnik napisao je djela koja su prevazišla crnogorske granice.

Romantična drama Balkanska carica inspirisana istorijskim, patriotskim, političkim motivima predstavlja njegovo najznačajnije, u svakom slučaju najpoznatije djelo. Prevedena je na desetak stranih jezika, dok je predstava igrana na poznatim evropskim pozornicama.

Naši talentovani učenici su Balkansku caricu oživjeli upravo u našoj školi, jer je ona za nas najbolja pozornica. Pogledajte video snimak.