^Vrh

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Sigurna budućnost u online svijetu

a

Kodeks oblačenja

Partneri

134203452 1758185977674298 1623785189470258993 nMoto Klub Bezbjednost u saradnji sa Ministarstvom Saobraćaja i pomorstva realizuje projekat pod nazivom: "Bezbjednost motociklista i ostalih učesnika u saobraćaju".
Jedna od aktivnosti u okviru projekta je edukaciija djece, starijih osnovaca i srednjoškolaca o bezbjednosti saobraćaja.
Na prezentaciji koja je juče odrzana u našoj školi, učenici IX razreda su imali priliku da se upoznaju sa opasnostima koje prijete ako se automobilom ili motociklom upravlja pod dejstvom alkohola, droga i psihoaktivnih supstanci. Mogli su da vide kako brzina utiče na periferni vid i samu bezbjednost saobraćaja. Mogli su da vide i koliki je zaustavni put pri određenim brzinama, te koliko je potrebno rastojanje izmedju vozila kako bi mogli bezbjedno da se zaustave.

 

Djeci je skrenuta paznja na opasnost telefoniranja i pisanja poruka na telefonu u toku vožnje ili učestvovanjem u saobraćaju kao pješaci. Uz niz video materijala mogli su se uvjeriti koliko je lako "ukrasti pažnju" i koliko razlika od samo 5 km/h pri određenim brzinama znači kod samog ishoda nezgode u saobraćaju. Na kraju prezentacije, svi učesnici su mogli da probaju simulacione naočari (tzv. "pijane naočari") koje sumuliraju određene procente alkohola u krvi (od 0.4 do 3.5 promila/kg), te simuliraju stanje vida pod uticajem teških droga, lakih droga, umora i pospanosti. Djeca su imala priliku da sa "pijanim naočarima" odrade određene vježbe kao što su: hodanje po liniji, rukovanje, dobacivanje teniskom lopticom, ubacivanje teniske loptice u korpu te kačenje stipavica na konopac. Na taj način su mogli postati svijesni koliko je u tim stanjima tesko upravljati svojim tijelom, koliko su pokreti usporeni, koliko je periferni vid smanjen, te koliko je teško orjentisati se u prostoru, a ne upravljati motornim vozilom. Predavač je bio predsjednik Moto kluba 'Bezbjednost', Dejan Šofranac.
Moto Klub 'Bezbjednost' je osnovan u junu 2017-te godine i jedini je Moto klub u Crnoj Gori koji se bavi bezbjednošću u saobraćaju sa akcentom na motocikliste. Takođe je jedini Moto klub u Crnoj Gori koji ima potpisan memorandum o saradnji sa Internacionalnom Policijskom Asocijacijom - Sekcija Crna Gora.
Zaštitni znak Moto kluba 'Bezbjednost' su treninzi bezbjedne vožnje za motocikliste koje organizuje za građanstvo i pripadnike Uprave policije Crne Gore koji na svojoj dužnosti upravljaju motociklima. Pored treninga i edukacija o bezbjednoj vožnji, ovaj moto klub se bavi i humanitarnim aktivnostima, te su do sada organizovali ili učestvovali u organizaciji mnogih humanitarnih akcija za pomoć osobama i porodicama kojima je ona potrebna, te mnogobrojnim akcijama dobrovoljnog davanja krvi.